Άλλες Σελίδες:  Προηγ. |  Επόμ.
Ο Γεώργιος Παπαστεφάνου-Προβατάκις
Το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
και το Βραβείο «Γεώργ. Παπαστεφάνου»


Γεώργιος Παπαστεφάνου

Ο Γεώργιος Παπαστεφάνου-Προβατάκις υπήρξε ο εκ των ιδρυτών και πρώτος Πρόεδρος του Σωματείου της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών (ΦΕΑ). Γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1890 στο χωριό ΄Αγιες Παρασκιές (Πεδιάδα Ηρακλείου Κρήτης). ΄Ηταν υιός του ιερέα Στέφανου Προβατάκι, του Παπαστέφανου, που τελικά κυριάρχησε και σαν κύριο επώνυμό του. Στον επαγγελματικό τομέα ασχολήθηκε με το εμπόριο, έγινε μεγάλος εργοστασιάρχης και εγκατέστησε την πρώτη βιομηχανία συσσωρευτών ξηρών στοιχείων στην Κρήτη.

Από το 1916 έως το 1918, αφού μεταφέρθηκε στη Γερμανία, κρατήθηκε από τους Γερμανούς αιχμάλωτος.

Ο Γεώργιος Παπαστεφάνου υπήρξε ένας εξαιρετικός φιλοτελιστής με γνώσεις και ιδιαίτερη αγάπη στα Ολυμπιακά γραμματόσημα. Προσπάθειά του η διάδοση του φιλοτελισμού στο ευρύ κοινό. Το έτος 1940, τότε Πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών, προσέφερε προς το ΔΣ του Συλλόγου 10.000 δραχμές για να δοθούν προς τη Διεύθυνση ταχυδρομικής εκμετάλλευσης του Υπουργείου Συγκοινωνίας και διατεθούν για τη βράβευση της καλύτερης συλλογής γραμματοσήμων μαθητών του Γυμνασίου, ενώ το έτος 1941 τα επιστραφέντα αυτά χρήματα, μη ενεργηθέντος του αναγγελθέντος διαγωνισμού υπό του Υπουργείου Συγκοινωνίας, αφού προσετέθησαν και 6234 δραχμές από έρανο μεταξύ των φιλοτελιστών και εμπόρων γραμματοσήμων, μελών της ΦΕΑ, εδόθησαν με πρωτοβουλία του Γεωργίου Παπαστεφάνου στην Υπηρεσία της Κοινωνικής Πρόνοιας για τα θύματα του πολέμου.

Το ΔΣ της ΦΕΑ για την πρωτοβουλία αυτή του προέδρου της Παπαστεφάνου τον ανακήρυξε Μέγα Ευεργέτη.

Στις 2 Απριλίου 1961 η Γεν. Συνέλευση των μελών της ΦΕΑ ανακήρυξε τον Γεώργιο Παπαστεφάνου Επίτιμο Πρόεδρο της ΦΕΑ.

Το 1961 ιδρύεται το πρώτο Μουσείο Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, που είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν και τελούνταν κατά την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Ολυμπία είναι περιοχή προικισμένη με φυσική ομορφιά, καθώς εκτεινόμενη στη συμβολή των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, στους πρόποδες του δασωμένου Κρονίου λόφου.

Εμπνευστής του Μουσείου ήταν ο φίλαθλος, φιλότεχνος και φιλοτελιστής Γεώργιος Παπαστεφάνου.

Το Μουσείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην πρωταρχική μορφή του στεγάστηκε στο παλαιό οίκημα του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Ολυμπίας, που αγόρασε μαζί με το οικόπεδό του ο ιδρυτής του Γεώργιος Παπαστεφάνου, όπου με κατάλληλες διαρρυθμίσεις, το διαμόρφωσε σε εκθεσιακό χώρο και εξέθεσε την προσωπική συλλογή του και τα επί σειρά ετών κάθε είδους αναμνηστικά και ενθυμήματα γύρω από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1961 το ιδιωτικό αυτό μικρό Μουσείο, 82 τ.μ., άρχισε να δέχεται επισκέπτες, που έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματά του.

Από το έτος 1961 και μέχρι το 1972 το Μουσείο έφερε την ονομασία «Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο».

Στις 27 Δεκεμβρίου 1963 ο Γεώργιος Παπαστεφάνου απέστειλε στον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο επιστολή με την οποία του γνώριζε την επιθυμία του να δωρίσει το Μουσείο με τις συλλογές του στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων καθόσον, όπως ανέφερε στην επιστολή του, πίστευε ότι ήταν το μόνο κατάλληλο Νομικό Πρόσωπο για να περιβάλλει το Μουσείο με την απαιτούμενη στοργή για την εξυπηρέτηση του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Πράγματι στις 28 Μαρτίου του 1964 το οίκημα όπου είχε στεγάσει το Μουσείο και το υλικό των συλλογών του περιήλθε στην κυριότητα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων με δωρεά εν ζωή του Γεωργίου Παπαστεφάνου, ο οποίος μάλιστα διορίστηκε διευθυντής του Μουσείου.

Ο Γεώργιος Παπαστεφάνου εμπνευσμένος από το Ολυμπιακό Πνεύμα αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια να συμπληρώσει το υλικό του μουσείου. Έτσι η προσωπική του συλλογή εμπλουτίστηκε σταδιακά και με άλλα αντικείμενα που ο ίδιος αγόραζε, από προσφορές των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών διαφόρων κρατών και από δωρεές ιδιωτών.


Το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
στήν Ολυμπία

Με πρωτοβουλία του Γεωργίου Παπαστεφάνου το Ταχυδρομικό Γραφείο της Αρχαίας Ολυμπίας χρησιμοποίησε κατά καιρούς στην περίοδο 1962-1966 μηχανικές σφραγίδες αλληλογραφίας με παραστάσεις σχετικές με την Ολυμπία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ολυμπιακή Ακαδημία κ.ά., σφραγίδες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φιλοτελιστές Ολυμπιακών θεμάτων.

Ο Παπαστεφάνου για την ίδρυση και δωρεά του Μου σείου, αλλά και για την εν γένει προσφορά του στο Ολυμπιακό Ιδεώδες, ανακηρύχθηκε το έτος 1965 επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Το έτος 1968 άρχισαν εργασίες κατασκευής νέου κτηρίου, που θα στέγαζε το Μουσείο και στις 27 Ιουλίου 1972 εγκαινιάσθηκε το καινούργιο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, επιφανείας 400 τ.μ., το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ο Παπαστεφάνου για τις δωρεές του αυτές τιμήθηκε από το Βασιλέα Παύλο με το Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα, ενώ η Γαλλική Κυβέρνηση λόγω της αγάπης του στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον τίμησε με το παράσημο των Ιπποτών των Καλών Τεχνών.

Χαρακτηριστικά σε φύλλο της Εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ του έτους 1975 στη στήλη της αρθρογραφίας για τα Φιλοτελικά νέα, δημοσιεύθηκε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, που οργανώθηκαν για να τιμηθούν τα 40 χρόνια των Α' Ολυμπιακών Αγώνων του Παναθηναϊκού Σταδίου το 1896, ο Παπαστεφάνου είχε συνοδεύσει στο Βερολίνο τον Ολυμπιονίκη μας Σπύρο Λούη, που ήταν τιμητικά καλεσμένος.

Το έτος 1978 σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε ο δωρητής του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραψε τότε για τον μεγάλο αυτόν Ευεργέτη:

«Πέθανε το Επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Γεώργιος Παπαστεφάνου, εξαιρετικός φιλοτελιστής, διαπρεπής φυσιογνωμία, συμπαθέστατος άνθρωπος, ο ιδρυτής της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών και δωρητής του περίφημου Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Τα φιλοτελικά Σωματεία της χώρας θα τιμήσουν επάξια τη μνήμη του μεγάλου Ολυμπιακού φιλοτελιστή».

Στις 5 Απριλίου 2016 το ΔΣ της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών μετά από πρόταση του Προέδρου του Κώστα Σφήκα αποφάσισε ομόφωνα την καθιέρωση Βραβείου στην μνήμη του εκ των ιδρυτών της και πρώτου προέδρου της Γεωργίου Παπαστεφάνου-Προβατάκι, δωρητή του Φιλοτελικού Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Η τιμητική αυτή διάκριση θα απονέμεται ανά διετία σε φυσικό πρόσωπο, που έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό της ΦΕΑ «Το Γραμματόσημο» και ειδικότερα στον αρθρογράφο του πλέον ξεχωριστού άρθρου που θα περιλαμβάνεται στα έξι τεύχη του περιοδικού της προ της απονομής διετίας.

Η επιλογή του άρθρου για το πρώτο Βραβείο «Γεώργιος Παπαστεφάνου-Προβατάκις» έγινε από ειδική 20μελή Επιτροπή της ΦΕΑ, που περιλάμβανε το ΔΣ, τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΦΕΑ Νίκο Καρδασιλάρη, τους πρώην Προέδρους του ΔΣ Δημήτρη Σκίντζη και Στέλιο Δουδούμη, το Επίτιμο μέλος της ΦΕΑ Michel Girard (Γαλλία), το μέλος της ΦΕΑ Αθανάσιο Βανικιώτη, ως εκπρόσωπο του Φιλοτελικού καταστήματος «The Filatelists», αποκλειστικού χορηγού του περιοδικού της ΦΕΑ και 6 επιλεγέντα μέλη της ΦΕΑ.

Η πρώτη διετία περιλάμβανε τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά της διετίας 2014-2015 και η επιλογή της επιτροπής ανέδειξε ως βραβευθέντα με το πρώτο Βραβείο «Γεώργ. Παπαστεφάνου» για το έτος 2016 τον Πρόεδρο της ΦΕΑ Κωνσταντίνο Σφήκα για το φιλοτελικό άρθρο του «Οι Σιδηρόδρομοι της Βορειοδυτικής Ελλάδος (ΣΒΔΕ)», που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 5 του περιοδικού της ΦΕΑ.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του Γεωργίου Παπαστεφάνου-Προβατάκι στον Ελληνικό Φιλοτελισμό τον συμπεριέλαβε στην αναμνηστική σειρά «Μορφές του Ελληνικού Φιλοτελισμού», που κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου 2017.

Έτος  Ονοματεπώνυμο  Φιλοτελική μελέτη/εργασία 
2016 Σφήκας, Κων. Οι Σιδηροδρόμοι της Βορειοδυτικής Ελλάδος (ΣΒΔΕ)
2018 Βαρελάς, Δημ. Τα Ειδικά Ταχυδρομικά Γραφεία Αττικής