Αγροτικές σφραγίδες
Επιστροφή στα κεφάλαια Προηγούμενο Επόμενο

Το έτος 1909 συστήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση των Ταχυδρομείων η αγροτική ταχυδρομική υπηρεσία με σκοπό την εξυπηρέτηση των αγροτικών περιοχών της χώρας. Οι αγροτικοί διανομείς πεζοπορούσαν επί πεντάωρο κάθε μέρα , πολλές φορές μέσα από δύσβατα μονοπάτια και με άσχημες καιρικές συνθήκες , για να διανείμουν και να παραλάβουν την αλληλογραφία των κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών του Δήμου , όπου είχε την έδρα του κάθε αγροτικός διανομέας και υπήρχε το ταχυδρομικό γραφείο .
Κάθε αγροτικός διανομέας εφοδιαζόταν από την υπηρεσία του προς χρήση μια ταχυδρομική σφραγίδα , που αρχικά ήταν ένα ενάριθμο ρομβοειδές σήμαντρο , το οποίο όμως δεν έφερε χρονολογική ένδειξη και αργότερα ένα ενάριθμο μονόκυκλο ή δίκυκλο σήμαντρο με χρονολογική ένδειξη.

  1. Το αγροτικό σήμαντρο χωρίς χρονολογική ένδειξη: Το αποτύπωμα της αγροτικής αυτής σφραγίδας ήταν ένα ρομβοειδές σχήμα , αποτελούμενο από 16 τετραγωνικές κουκίδες , με 5 κουκίδες σε κάθε πλευρά του και με 2 κουκίδες εσωτερικά , μία στην πάνω και μία στην κάτω ακμή του ρόμβου . Στο μέσο του ρόμβου υπήρχε ο αριθμός του αγροτικού δρομολογίου. ΄Ενας άλλος τύπος της ρομβοειδούς αγροτικής σφραγίδας αποτελείτο από 20 τετραγωνικές κουκίδες , με 6 κουκίδες σε κάθε πλευρά του και με 4 κουκίδες εσωτερικά , ανά 1 σε κάθε ακμή του ρόμβου .


  2. Το αγροτικό σήμαντρο με χρονολογική ένδειξη: Το αποτύπωμα της αγροτικής αυτής σφραγίδας ήταν ένα μονόκυκλο ή δίκυκλο σχήμα. Στο κάτω μέρος υπήρχε ένα κέρας με κατεύθυνση προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά , στο μέσον έφερε τη χρονολογική ένδειξη και στο πάνω μέρος τον αριθμό του αγροτικού δρομολογίου Το σήμαντρο που έφερε το κέρας με κατεύθυνση προς τα δεξιά χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην Κρήτη. Η συλλογή των αγροτικών ταχυδρομικών σφραγίδων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ασχολούμενους με την Ταχυδρομική Ιστορία της χώρας μας.

[Αρχική σελίδα] [Φ.Ε.Α.] [Βραβείο Ατζαρίτη] [Φιλ/κές εκδόσεις] [Φιλ/κές εκθέσεις] [Φιλοτελικά Νέα] [Φιλοτελικά  Άρθρα] [Κ. Σφήκας] [Α. Παπαϊωάννου] [Κ. Κρίνος] [Χρήσιμες σελίδες] [Συνδέσεις] [Επικοινωνία]