Ο φιλοτελισμός
Επιστροφή στα κεφάλαια Προηγούμενο Επόμενο

Τα γραμματόσημα , εκτός της χρησιμότητά τους στη διεξαγωγή της ταχυδρομικής αλληλογραφίας , σύντομα αποτέλεσαν μετά την εμφάνισή τους , αντικείμενα συλλογών . Η προσπάθεια αυτή , το χόμπυ και η ενασχόληση να συλλέγει κάποιος γραμματόσημα συνθέτουν το Φιλοτελισμό . Ενώ Φιλοτελιστής ονομάζεται αυτός που ενασχολείται με την συλλογή των γραμματοσήμων .
Ο όρος Φιλοτελισμός δημιουργήθηκε από τις λέξεις φίλος και ατέλεια , αφού με την επικόλληση του γραμματόσημου από τον αποστολέα πάνω στο φάκελο μιας επιστολής το γράμμα είναι πλέον ελεύθερο τέλους , δηλ. χωρίς δαπάνη για τον παραλήπτη του .
Πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο Φιλατέλεια (Philatelie) ήταν ο Γάλλος συλλέκτης γραμματοσήμων Ζώρζ Χέρπεν .Κατά μια άλλη άποψη ο όρος Φιλοτελισμός δημιουργήθηκε από τις λέξεις φίλος και τέλος , δηλ. την πληρωμή ταχυδρομικού τέλους , ενός ορισμένου ποσού προς την Ταχυδρομική Υπηρεσία .
Βασιλείς και εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής και των γραμμάτων υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές του φιλοτελισμού και οι ίδιοι μανιώδεις συλλέκτες . Μεταξύ αυτών ο Βασιλεύς Γεώργιος Ε΄ και η σημερινή Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας , ο Φαρούκ στην Αίγυπτο , ο Πρόεδρος Ρούζβελτ κ.ά.
Η επίδραση που έχει ο φιλοτελισμός στον συλλέκτη γραμματοσήμων είναι μεγάλη και σπουδαία . ο άνθρωπος που ενασχολείται με το φιλοτελισμό και ιδιαίτερα από τα παιδικά του χρόνια , αποκτά , αναπτύσσει και διαμορφώνει ικανότητες που τον βοηθούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του .
Τα γραμματόσημα με τις παραστάσεις τους συντελούν στην απόκτηση γνώσεων σε σχέση με το θέμα τους , εμπλουτίζουν τον συλλέκτη με ιστορικές , λαογραφικές, θρησκευτικές , καλλιτεχνικές και άλλες γνώσεις . Γι΄ αυτό σε πολλά κράτη ο φιλοτελισμός έχει καθιερωθεί στα σχολεία ως επιμορφωτική απασχόληση , αφού με την πολύτιμη ψυχαγωγική του επίδραση απομακρύνει τους νέους από άλλες επιβλαβείς συνήθειες και ροπές .
Ακόμη με την μορφωτική δημιουργική ενασχόληση του φιλοτελισμού ο συλλέκτης αναπτύσσει την καλαισθησία του , αναπτύσσει την κρίση του , την παρατηρητικότητα και τη φαντασία , συνηθίζει στην οργάνωση , την τάξη και επιμέλεια. Συγχρόνως όμως και στην αποταμίευση , αφού τα γραμματόσημα εκτός από την ευχαρίστηση που μας προσφέρουν συλλέγοντάς τα , δεν παύουν να είναι και μια καθαρή αποταμίευση , γιατί τα γραμματόσημα έχουν αξία , οικονομική αξία , που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτησή τους όλο και αυξάνει . Μια σειρά γραμματοσήμων μικρής ονομαστικής αξίας είναι δυνατόν να φθάσει σε υψηλή τιμή με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με την προσφορά και ζήτηση της σειράς αυτής από τους φιλοτελιστές .

[Αρχική σελίδα] [Φ.Ε.Α.] [Βραβείο Ατζαρίτη] [Φιλ/κές εκδόσεις] [Φιλ/κές εκθέσεις] [Φιλοτελικά Νέα] [Φιλοτελικά  Άρθρα] [Κ. Σφήκας] [Α. Παπαϊωάννου] [Κ. Κρίνος] [Χρήσιμες σελίδες] [Συνδέσεις] [Επικοινωνία]